Vindstille. Gradestokken klatra sakte i riktig retning og flortynne skyer hang høyt på himmelen. Det måtte bli tur på meg.

“Staats Bibel”; turkassen på dagens mål.

TIL KLAUV, SÅ VIDERE

Cirka 4 kilometer østover på Halseidvegen fra fylkesgrensa mellom Rogaland og Vestland finner man stien til Klauv. med sine 246 moh. er dette høyeste topp i Haugesund kommune. Stien går stort sett oppover allerede fra start, først gjennom skog, så over myr og relativt bratte knauser.

Utsikt sørover fra Klauv.

Det har blitt mange turer til Klauv i årenes løp, men jeg har aldri fulgt stien videre innover i terrenget. Det gjorde jeg denne gang. Målet var Såt, en topp som “rager” 233 moh. om man titter i nordvestlig retning.

Stålorm bukter seg over stien.

Fra Haugesunds høyeste topp var løypa slakt nedadgående. Massevis av småvarder viste vei. Selv om stien ikke alltid var like tydelig kunne jeg enkelt finne fram. Bølgende landskap utfordra beina og fikk fart på pulsen. Innimellom pusta jeg som en hval og måtte hente meg inn igjen. En liten stålorm åla seg dovent over stien like for føttene mine og en gjøk kauka i det den fløy forbi. Jeg fulgte kanten av ei våt myr hvor rådyr hadde satt igjen sine umiskjennelige spor før turen gikk over på snauberg som bua videre nedover. Så fulgte en fin passasje gjennom et smalt skogbelte før stien svingte oppover det siste stykket, over fjellryggen mot målet.

Noen av de mange småvardene langs ruta.

“SAATS BIBEL” OG RETUR

Ved siden av varden på Såt var en litt annerledes turkasse meisla fast i berget: “Saats Bibel” var inskripsjonen i gotisk skrift. Sirlig utført, må jeg få lov å melde. Jeg signerte turboka og tok en lengre pause, nøt utsikten over nordre del av hjemkommunen og speida utover havet i vest.

Utsikt nordvestover fra midt i løypa. (Man skimter Siggjo på Bømlo i det fjerne.)

Tilbaketuren fulgte nøyaktig samme trassé. Temperaturen føltes å ha steget enda noen grader og svetten silte. Ergo fôr jakka. I skaret etter myra hadde smågnagerne våkna til liv og pilte fram og tilbake gjennom tørt gress. Tilbake på Klauv hadde to unge damer slått seg ned og nøt en enkel lunsj. Nede ved Halseidvegen målte jeg dagens distanse til like under 6 kilometer tur/retur. Jeg hadde brukt et par timer med pausen iberegna, men det var to velanvendte timer. Tradisjonen tro fulgte jeg Vannverksveien gjennom byheiene på hjemveien. For min del betød det ei om lag 4 kilometer kortere løype enn å sykle langs hovedveien. Noe raskere gikk det imidlertid ikke. Vannverksveien er full av steile motbakker, men et fint alternativ for variasjon.

Varden på Såt med “Satts Bibel” i bakgrunnen.

Nå er jeg normalt ikke blant dem som trenger en dytt for å komme meg ut døra og på tur. Det er likevel fint å vite at det finnes hjelpemidler for den som sliter med akkurat dette, er konkurranselysten, eller bare vil ha en ekstra utfordring. Alt man behøver er en smarttelefon, en app og litt eventyrlyst.

Dagsturhytta på Alvanuten.

Appen jeg sikter til heter “Norgeskart friluftsliv” og er gratis. Man kan kjøpe abonnementer i appen, men dette er ikke nødvendig for å kunne bruke den. Jeg kikka over kartet før jeg dro hjemmefra og la opp ei løype som passa en kombinasjon av el-sykkel og tursko. Så dro jeg avsted.
HAUGANE RUNDT
Sør i Haugesund finnes ei merka turløyper som kalles “Haugane Rundt”. Hele rundturen er 4,1 km, men min plan var bare å sneie innom sjekkpunket sørøst i løypa. Det går en fin sti forbi Jamnhaug med start bak Kiwi i Spannavegen. Det var denne jeg fulgte opp mot gangbrua i Spannadalen hvor jeg kunne logge TellTur “funn” digitalt. Herfra gikk sykkelturen videre gjennom Ørpetveit, via Toskatjørn, rundt Førresbotnen og videre til Aksdal. Der fulgte jeg Alvanutveien oppover til endes og parkerte sykkelen i skogholtet. 13,3 km på om lag 40 minutt.
Utsiktspunkt på vei opp Alvanuten.
ALVANUTEN
Ved stistart finnes kun snuplass for utrykningskjøretøy, så om man tar turen inn med bil bør man parkere nede ved Aksdalsenteret. Fra snuplassen er det 1,5 km tur/retur til utsiktspunktet på Alvanuten som ligger 224 moh. Det var ettermiddag, så vi var mange i løypa. Dagsturhytta på toppen var full av folk. Ikke så rart. Vindkastene må ha vært oppe i storms styrke i høyden. Veggene dirra og knaka. Jeg sjekka inn via appen og tok fatt på nedstigninga igjen etter å ha tatt den formidable utsikten i nærmere øyesyn. Herfra ser man langt og meget.
Langsgående brygge/turløype, øst i Aksdalsvatnet
BONGSATJØRNA
Det ligger ei tilrettelagt, grusa turløype mellom Aksdalsvatnet og E134. Denne går rundt Bongsatjørna i variert, men lettgått terreng. Jeg starta i østenden, fra E39 og sykla det første stykket på langsgående brygge, etablert for det nye byggefeltet bortetter strandlinja. Da denne tok slutt kom jeg inn på allerede nevnte grussti som brakte meg forbi Froskebekken og videre til dagens sjekkpunkt nummer 3. Det finnes rikelig med hvilebenker langs løypa, så det er mange steder man kan legge inn en rast om ønskelig. Felles for de fleste er fin utsikt. Selve rundturen er 2,2 km, en ypperlig distanse for en liten søndagstur.
Froskabekken.
Hvilebenk langs turløypa rundt Bongsatjørna.
BERGSODDEN
På returen svingte jeg av veien like etter Toskatjørn tilbake i Haugesund kommune. Her går en tunnel under innfartsveien med påfølgende tursti opp til dagens siste innsjekking. Det går forholdsvis bratt oppover til Bergsodden på 153 moh, men dette er ingen lang tur. Om lag 300 meter hver vei fra tunnelen. Utsiktspunktet kalles gjerne “Dobbel-toppen” da her finnes to, omtrent jevnhøye kuler med kort avstand mellom. Også her blåste det heftig, så jeg returnerte til stistart og sykla hjem igjen. Alt i alt brukte jeg litt over tre timer og var godt fornøyd med å ha fått brukt kroppen på en variert og god måte. TellTur må sies å være et godt alternativ for å finne turmål.
“Dobbel-toppen” på Bergsodden.