Etter flere juledager med mye, god og feit mat skreik kroppen etter en luftetur selv om skyene hang tungt over Haugalandet og småfuglene dansa regndans på naboens plen. Det var på høy tid å bevege seg lenger enn fra sofaen til spisebordet. 

Det finnes godt med parkeringsmuligheter langs avstikkeren inn til kraftstasjonen på Spannatoppen, men selv valgte jeg som vanlig å gå hjemmefra. Turen fra Sakkestad til stistart tok en knapp halvtime. Herfra hadde jeg valget mellom to mulige fotruter opp til Spannavarden som allerede var synlig i sørøst. Enten man følger sti langs gjerdet, eller fortsetter langs hovedveien, gjennom undergangen og tar til høyre der autovernet slutter er det bare ti minutter å gå. Lendet er stort sett fuktig, nesten uansett årstid, så det lønner seg å velge riktig fottøy. 

Store deler av Haugesund og Nord-Karmøy bredde seg ut for mine øyne da jeg ankom varden med sine 146 moh. Her fantes picnic bord for den som måtte nøye seg med en kort tur, eller kom slentrende fra motsatt retning. Spannavatnet og Helgelandsvatnet strakte seg som et belte mellom meg og Helgelandsfjellet i vest. Bak meg kunne jeg høre, men ikke lenger se trafikken på begge sider av tunnelen dypt nede i berget et sted. Så langt hadde regnet latt vente på seg, men et par dråper varsla at noe var i emning. 

Jeg gikk videre sørover på svakt nedadstigende snauberg før stien ble omgitt av lett og luftig granskog fram mot første dalsøkk. Her var det myrlendt, men åpent igjen. Neste motbakke var sleip og gjørmete. Det gjaldt å følge med hvor man plasserte beina. Etter påfølgende høydedrag forsvant løypa inn i en mørk allé. Skogbunnen var dekka av røtter, stein, granbar og rennende vann, men fortsatt greit å føte seg på. 

Man får en slags berg-og-dalbane følelse av å gå via Spannavarden til Tronefjell. Det er ikke de helt store høydeforskjellene, men man går virkelig opp og ned, opp og ned. Tempoet var avmålt. Likevel brukte jeg bare halvtimen på strekningen og rakk knapt å bli andpusten. Belønningen var utsikten fra stupkanten. Det hadde regna lett de siste ti minuttene før jeg ankom Tronefjell (151 moh) og nå steg dampen opp fra lerketreskogen langt der nede. Det ligna et vektløst slør på vei mot den grå himmelen. 

Tronefjell har to toppunkt. Stedmarkøren befinner seg i dalsøkket midt mellom dem. Det høyeste punktet ligger lengst øst og byr på fin utsikt i retning Førdesfjorden og Aksnes. Den andre høyden er vestvendt. Som nevnt stuper terrenget bratt ned mot skog og store myrområder.  Man ser ut over Trånesveiv, Midtleitet og Helgelandsvatnet.  Vender man blikket sørvest kan man se Vormedalsvatnet, Karmsundet og øyne Hydro og Kopervik i det fjerne. Her finnes ingen picnic bord, men det er nok av bart berg å legge en eventuell rast til. 

Stien svingte østover mot Arareil og fulgte beitegjerdet nedover til den gamle Kjerkeveien mellom Aksnes og Vormedal. Så langt tilbake jeg kan huske var dette et parti hvor man vassa i bekkevann. I senere år har Norheim og Spanne Friluftslag utbedra stien. Nå er det plassert ut rikelig med klopper så man kan forsere strekningen bortimot tørrskodd. 

Ved stiskillet vendte jeg nesa vestover mot Vormedal. Stien her var lettgått og gikk i en slak bue før den bød på atter et veivalg. Jeg svingte nordover mot Spanne på ei mindre opptråkka rute. Det var myrlendt og bløtt, men fjellskoa holdt stadig tett. Smått om senn dukka det fjerne bruset fra ei lita elv opp og syntes å øke i styrke for hvert skritt til den plutselig åpenbarte seg på tvers av stien. Med utspring i myrområdet som nå lå mellom meg og Tronefjell, vokste den seg støyende og frådende før den forsvant inn i granskogen som dekka det meste av Dyrakbrekkene på min venstre side. Et lite hopp var imidlertid alt som skulle til, så var jeg over elva og kunne fortsette langs vestsida av Trånesveiv. 

Oppe på Midtletet dukka det opp en gjerdeklyver. Ny sti førte tilbake mot Kjerkeveien. Jeg fortsatte i den andre retningen, ikke helt til Spanne, men langt nok til å få øye på Helgelandsvatnet igjen. Jeg dreide av mot Spannhelgeland og fulgte asfaltert vei forbi gårdene der til de grafittidekorerte vanntankene i Munkaskar. Her går en sti ned til den grusa turveien gjennom Norheim- og Moksheimskogen. Deretter valgte jeg korteste strekning ned til Oasen Storsenter på Karmsund og gjorde noen nødvendige innkjøp før nesa ble vendt hjemover.

2020 var et veldig annerledes år på så månge måter, ikke minst grunnet Korona-epedimien som førte til mangt et trist utfall, restriksjoner i hverdagen og nedstenging av samfunnet. Det var uvisse tider. Vi ante i grunnen ikke hva som hadde truffet oss, eller hvilke konsekvenser det ville få over tid. 

Jeg hadde ferie den uka i mars da regjeringa iverksatte sine første tiltak og var på tur i fjellet med telt og dårlig mobildekning. Været var ille, med kraftig vind, regn, sludd og sleipt føre. Jeg skada høyre kne, ble gjennomvåt og søkte ly i telt og sovepose. Det ramla inn en melding om at barnehagen jeg jobba for var stengt, men ettersom jeg var på tur hadde jeg fått fint lite med meg om forløpet og trodde vel egentlig det hele var en dårlig form for spøk. 

Vinden tok seg opp i løpet av natta og jeg ble vekka av et høyt smell. Den ene teltstanga hadde brukket tvert av i vindråsene og viste seg umulig å reparere der og da. Følgelig pakka jeg sammen i mørket og karra meg haltende langs stien, ut av villmarka. Kneet jeg skada dagen i forveien spilte ikke på lag. 

Litt etter litt gryna det av dag. Jeg kom meg til en hovedvei hvor det omsider ble mulig å stanse en buss. Sjåføren ville ikke åpne frontdøra, men slapp meg inn bak. Først da forsto jeg alvoret i meldingen fra foregående dag. Landet var virkelig inne i en unntakstilstand. 

Tidligere den uka hadde jeg vært i kontakt med Vormedal Forlag med et manus jeg hadde håp om å få gitt ut. Det skulle bli ei turbok om Haugesundsmarka. Forlaget tente på idéen, men ønska et bredere nedslagsfelt, hvilket betød at jeg måtte skrive flere historier og ta mange flere bilder. Jeg ble pålagt hjemmekontor fra arbeidsplassens side, noe som innebar mye bedre tid til å jobbe videre med manuskriptet mitt også. Det ble nye turer både i nære og fjernere områder. I midten av september var utkast nummer to klart. Så fulgte et nitidig arbeid med faktasjekking, korrigeringer, kartutarbeiding og utvelgelse av bilder for å beskrive essensen i det hele. Jeg hadde virkelig ikke hatt noen anelse om hvor mye arbeid som lå bak produksjonen av ei bok som dette. Til tider ble det nesten i overkant mye jobbing og når sant skal sies hendte det jeg angra på hele prosjektet. Det som holdt motet oppe var god støtte fra Vormedal Forlag og Poppcorn Design, samt å vite at deadlinen nærma seg. Hverdag skulle bli hverdag igjen. 

14. november lå “Fine Fotturer- På kryss og tvers av Haugalandet, Sunnhordland og Ryfylke” klar i butikkhyllene. Vi feira med boksignering i Vormedal forlags butikklokaler i Haugesund sentrum og opplevde faktisk kødannelser på fortauet utenfor den vesle butikken. Radio 102 ringte og ville ha intervju under direktesending. Haugesunds Avis troppa også opp og TVHaugaland inviterte meg til opptak for sine julesendinger. I forkant fikk jeg dessuten anledning til å presentere boka på bLEST festivalen i Tysvær, så det ble i det hele tatt en aktiv seinhøst og førjulstid. 

Mange ville ha boka signert, noe som førte med seg ytterligere to signeringsrunder i Haugesund sentrum. Jeg høsta lovord og gode tilbakemeldinger i øst og vest og følte meg både smigra og beæra som fikk lov til å oppleve denne positive avslutningen på et år som mange helst ville vært foruten. For meg var det motsatt. 2020 var mitt år.