Mellom Kattanakk og Jøtnafjell ligger en liten høyde som bærer det klingende navnet Kruk. Det går en sti opp til høyre like før man kommer til siste bostand, øverst i Kattanakkveien. Faktisk er den bred og minner mest om en kjerrevei i starten, men smalner raskt inn og blir ei tydelig veite.

Utsikt mot Djupadalen.
Lenger oppe i granskogen later stien til å forsvinne. Om man holder til vestre vil den etter hvert åpenbare seg på ny. Ikke direkte innlysende, men like fullt en passasje der den igjen bøyer mot høyre.
Stubbe, eller troll?
Den snirkler mellom høye, tette graner, over røtter og barkledd bakke. Det lysner og et smalt tråkk tar deg oppover, gjennom tett gras, før du på ny smetter inn i skogen. Denne gang bærer det bratt opp bakken. På toppen puster du tungt og velger den utydelige løypa mot høyre. Idet du bryter ut av tykningen ligger Kruk (159 moh.) foran deg. Du klyver de siste meterne, setter deg på det nakne berget og nyter utsikten i alle retninger.
Utsikt mot Klauv.
Junidagen er himmelblå. Sola brenner i ryggen. Morgendisen ligger fortsatt vest i havet. I innlandet farger den fjellene blå. Siggjo stikker opp av tåkehavet i Bømlafjorden som hang fjelltoppen i løse lufta. Fra det duvende skogslandskapet omkring deg lyder et enormt og allsidig fuglekor. Lammene mekrer nede på Kattanakk og et par bikkjer tar til å ule og gjø i det fjerne.
Rødmerka løype på nedturen.
På turen ned igjen følger du rødmerka løype den første biten. Denne er langt tydeligere og følger ei strakere linje. Nede i lia passerer du ei forfallen, rødmalt hytte. Du holder til venstre, mister de røde merkene, men labber langs sti til du er tilbake der du først mista stien på vei oppover. Herfra er det bare å følge allerede kjent rute det siste stykket til veien. Rundturen er 1,1 kilometer og tar deg om lag 20 minutter å gå. Et fint tilskudd til den vanlige søndagsturen i byheiene, Haugesund.
Forfallen rønne i skogen.

En vindblåst juni ettermiddag under ei standhaftig sol gikk jeg ut. Beina behøvde bevegelse og kroppen trengte å lee på seg. 

Mosskarsfjellet, 136 moh.
Jeg la ruta nordover fra mitt hjem på Sakkestad (i Haugesunds søre bydel) og traska via den nye gangveien gjennom Lysskar, forbi Fjellmyr til Beverskaret. Der svingte jeg oppover lia til jeg nådde toppen av grusstien. Her bøyde ei løype ut i terrenget og tok meg i retning Vardafjell gjennom tett løvskog. Etter kort tid kom jeg over i et hogstfelt og inn på Djupaskarsvegen. Denne bukta seg ned til dammen hvor storsalamanderen holder hus. Fem-seks steiner brakte meg tørrskodd over myra og så begynte klatreetappen.
Utsikt mot Vardafjell.
Det gikk bratt oppover, noe som kjentes på pusten. Til gjengjeld blir man raskt belønna med flott vidsyn, ikke minst fordi skogen på Vardafjell altså var fjerna. Vel oppe følger man stien langs fjellryggen, om lag 100-150 meter, forbi et par bunkere fra 2. verdenskrig og støter på skiltet som forteller at man har nådd målet: Mosskarsfjellet, 136 moh. Et fint sted å finne tilbake til hvilepulsen mens man skuer ut over byen.
Sørvendt utsikt.
Det går løype videre nordover til Bellevue og Djupadalen, men jeg valgte heller å returnere til salamanderdammen for deretter å ta strake veien mot Gåsvatnet og forbi. I sørøstre ende av vannet finnes ei lita bru. Jeg kryssa denne, men istedenfor å følge stien innover, fulgte jeg bekken mot Løkavatnet lenger øst. Dette betød i all hovedsak stiløs ferdsel gjennom kratt, lyng og villtvoksende vegetasjon. Vel var det noe som kunne minne om dyretråkk hist og her, skjønt ikke stort mer.
“Hemmelig” glenne…
Jeg kom til en gammel steinmur, kløv over den og var brått ute på ei grønn slette med høy blandingsskogen på alle kanter. Grunnmurene etter et par bygninger lå inne mot skogbrynet i vest og vitna om at dette en gang måtte ha vært anvendte marker. Det frodige gresset subba om anklene mine der jeg fortsatte, opp en liten skråning og inn imellom trærne på ny. Et rådyr pilte forskremt forbi på kloss hold, for raskt til at jeg rakk å avbilde det. Til gjengjeld fikk møtet meg til å løfte blikket. Jeg fikk øye på en uglekasse, sirlig plassert i et mangestamma løvtre. Ingen ugler å se, vel å merke…
Uglekasse.
Herfra leda en utydelig sti videre til sykkel- og gangstien mellom Skåredalen, Brakahaug og Lysskar. Jeg fulgte den sørvestover og var hjemme igjen etter halvannen times fottur. Hele runden målte 9 kilometer for mitt vedkommende, men om man for eksempel starter og ender opp på Lysskar, blir det en om lag 5 kilometer lang, variert tur. Vel anvendt tid.
Kartutsnitt fra aktivitets-app.