På Ådnafjellet har jeg, i likhet med mange andre, vært mang en gang. Med sine 126 moh er det langt fra Haugalandets høyeste topp, men når det omkringliggende landskapet er lavere, byr toppen på vidstrakt utsikt likevel. 

STIEN 

Stien fra Stegaberg var knusktørr. Enkelte steder slo den sprekker. Støvet virvla om turskoene og dansa langs bakken. Vinden rasla i lyngen og bjørkeløvet skalv. Gresståene bøyde seg som om de bukka ærbødig idet jeg passerte. De siste blåbæra gjemte seg bak svakt rødmende blader, mens tyttebær signaliserte sin modenhet med prangende farger. 

Det forbausa meg i grunnet at stien var så tørr. Ved foregående besøk hadde jeg, uten unntak, vassa i søle og skit, det være seg vinter, eller vår. Selv om de siste dagene hadde vært varme og solfylte, var nettene både kjølige og fuktige. August nærma seg slutten og følelsen av en sommer på hell lurte seg inn i underbevisstheten. Trekkfuglene samla seg i stadig større flokker og naturen begynte så smått å trekke klorofyllen tilbake. 

Det første strekket gikk over sauebeite. Her var gresset finspist og frodiggrønt. Jeg passerte gjennom en allé av løvtrær og kom til port nummer to, hvor et skilt annonserte at eneste tydelige sti gikk over ei gammal steinbru og videre mot Ådnafjell. Jeg runda sørenden av Vågavatnet. Den var skilta som Rotavikå. Ei plankebru tok meg tørt over det myrlendte søkket til neste port og herfra ble stien for alvor bred og fin. Den bukta seg gjennom lettgått terreng til Bårdtjørnå, hvor nye plankegater bragte meg over og rundt. Etter hvert skimta jeg restene av en gammel steinmur langs venstre side av stien. Lenger oppe og fremme var skogen hogd for å gjøre traséen tydeligere og over siste myra fant jeg atter en klopp og to før terrenget steg mot åskammen i front. Gresshopper og libeller sloss om oppmerksomheten. Den ene med søt musikk, den andre med luftakrobatikk. 

Det gikk kyr å beita i dalføret bakenfor. Dette hadde jeg ikke regna med. Forhåpentligvis holdt de seg der istedenfor å vralte til toppunktet, hvor jeg hadde planer om å telte. Historier om mannevonde okser og uheldige møter med buskap verserte i media og på folkemunne fra tid til annen og jeg hadde ingen videre lyst til å bli en del av den statistikken. 

SEIN MIDDAG OG SOLNEDGANG 

Ådnafjellet var mest haug og hammar, gresstuster og tørre myrhull. Jeg la fra meg oppakninga og tok en runde i området for bedre å orientere meg og for å søke opp det best egna stedet for mitt godt brukte tomannstelt. Lenger sør var utsikten mot Bokn og de nye monstositetene i Gismarvik området uhindra. Det er mange meninger om vindturbiner. Mine er ikke av det positive slaget. Under meg lå Ådnavatnet og glitra med sine mange småøyer, men her sverma myggen tett. Uaktuelt. Jeg gikk tilbake til toppen og fant en liten flekk like østenfor. Bakken var ikke det jeg ville kalle jevn, men om jeg plasserte teltet riktig, kunne jeg glimte til og få ei grei natts søvn. 

Etterpå var det tid for middag. Som så ofte før valgte jeg Real Turmat. Denne gang med kremet pasta og svinekjøtt. I vente på at den skulle godgjøre seg fant jeg omsider tid til å nyte utsikten for alvor. Foruten Bokn så jeg Røyksund, Hydrohallene bakenfor og tanken på Håvik. Langt der ute skimta jeg dessuten Utsira. Store deler av Førdesfjorden, mastene på Steinsfjellet og Alvanuten pekte seg også ut mot horisonten.  I øst tegna Ørnå og Lammanuten seg tydelig mot den mørknende, blå himmelen og mellom dem og meg hørtes fjern trafikk på vei til og fra Arsvågen. 

Etter hvert som sola duppa lenger og lenger ned steg en trollbindende rødme fra havet og farga alt i et skjær som fremsto nærmest hypnotisk. Ikke lenger vár at minuttene tikka, lot jeg meg fange og fascinere av det evig skiftende skuet, de brennende nyansene og lysene fra veinett og bebyggelse som tentes i det fjerne. Vinden avtok og ristinga i teltveggene gikk over i svak rasling. Kyrne hadde flytta seg lenger innover i lendet og nå hørte jeg dem raute fra tid til annen. Det kunne jeg ikke tidligere. Lyngen utenfor skrapte mot duken på kjærtegnende vis. Mørket omslutta meg. Jeg lukka teltåpningen, trakk soveposen igjen og slokna før jeg visste ordet av det. 

Kan hende lå jeg litt ujevnt og saktens våkna jeg ved et par anledninger, men natta bød på bedre søvn enn jeg hadde hatt på lenge. Det ble helt stille. Ikke så mye som et vindpust. Alt fant hvile. Faktisk var det sola som vekka meg idet den brøt over fjellrekka i øst og farga teltveggen varm som en brann. Månesigden hang fortsatt høyt på hvelvingen som en bleik, halv Gouda ost. Skyggene var lange og verden lå i stabilt sideleie. 

SYKKELBITEN 

Kvelden i forveien hadde jeg parkert sykkelen nede ved Høieveien og kryssa fingrene for at den hadde fått stå i fred. Først måtte leiren pakkes og i overkant av 2,5 km tilbakelegges på beina. Kyrne nede i dalen brøt opp samtidig som meg og gikk rautende i konvoi mot høyden på motsatt side. Jeg vinka farvel til dem og tok fatt på min egen etappe. 

Det var først da jeg nærma meg veien og blokkebærlyngen sto tett langs stien at det begynte å bli fuktig om anklene. Den kjølige nattelufta hadde kondensert og hang i ørsmå, tettsittende perler på vegetasjonen. Horder av edderkoppnett funkla som skjøre, små diamantbrosjer mellom vekster av ymse slag. 

Sykkelen hadde det fint og sto nøyaktig der jeg etterlot den. Det tok noen minutter å pakke alle mine remedier over på tohjulingen, men så var jeg klar. Jeg trilla av traktorveien i den krappeste svingen på Stegaberg og tråkka taktfast nordover. Foregående ettermiddags sykkelløype i revers. 

Det dufta av nyslått høy som lå i rake roder på engene. Bedehuset på Stegaberg var under oppussing og malingslukta blanda seg med naturens egne odører. Små busskurlignende konstruksjoner langs veien husa postkasser, strømførende gjerder holdt sauer ute av veibanen og morsomme varselskilt advarte om mulige fasankryssinger. Bebyggelsen var spredt og landeveien bølga opp og ned som en døsig berg-og-dalbane. Jeg passerte flere inngangstraséer til turløypa rundt Aksdalsvatnet, avkjørselen til badestranda i Dragavika og skateparken ved Frakkagjerd ungdomsskole. Det føltes nesten som å være hjemme igjen da jeg kunne renne ned Førresbrekka, skjønt det fortsatt gjensto flere kilometer til byen. Det er fjerne slik det blir, om man ferdes på kjente veier ofte nok.
 

Jeg kan ikke berette om enda en sykkeltur langs Tittelsnesveien uten å nevne minnesmerket på fjellveggen like nord for Kvala. Der henger det norske og det svenske flagget i skjønn forening som et symbol på at det, 4. november 1864, var 50 års siden unionen ble inngått mellom våre to land. 

Personalunionen ble grunnlagt i 1814 og oppløst i 1905. Kongerikene Norge og Sverige var i denne perioden separate stater under felles monark. Gjentatte oppfriskninger av malingen gjør at minnesmerket fortsatt kan beskues, men etter at denne delen av Tittelsnesveien ble utbedra og lagt via tunnel, må et ta en liten avstikker for å finne fram. 

ETTERMIDDAGSTUR 

Espen Osa Karlsen tipsa meg om en sykkeltrasé i Haglandsområdet. Etter sigende skulle den være nokså fin og dette pirra naturlig nok nysgjerrigheten. 

Det var midten av august, mandag og oppstart i både skoler og barnehager. Dagen var lun med en usedvanlig sval bris fra nordvest, blå himmel med enkelte skyer på horisonten og ei glødende sol som ikke hadde tenkt å legge seg med det første. 

Jeg valgte ny rute vestover fra Tittelsnesveien og stansa mellom idylliske Førlandsvatnet og Nesavatnet som ligger på hver sin side av Førlandsveien, et par hundre meter lenger inne. Svanene hadde funnet den stilleste vika og drev makelig omkring på det nesten speilblanke vannet. Noen svinger lenger framme passerte jeg parkeringsplasser for fottur til Tømmerhammar og på høyre hånd dukka Breiavatnet opp kort tid etter. Det lå blåser i vannskorpa og inne ved bredden sto en kar å greide garn. Den smale veien bukta seg videre og svingte nedom fjordarmen som bærer navnet Mekjarevik og har noen spennende huler, skjult mellom kampesteinene på motsatt side av brua der, før påfølgende motbakke tok meg opp til Haglandsveien. 

Et par steinkast etter RESQ senteret smalna også Haglandsveien inn og snirkla seg videre gjennom kystlandskapet, forbi vakre Søravik, infotavla ved stistarten til myra hvor Bleivikmannen i sin tid ble funnet, de gamle drivhusene som nå synes å ligge brakk, traktorveien ut mot Bleivik fyr og fram til bygget som en gang husa gamle Hagland skole ved Bergstøl. 

BERGADALSFJELLET 

Her dreide jeg opp bakken til høyre og kom kjapt over på grusa traktorvei. Det varte ikke lenge før jeg støtte på første grind av i alt fem, lukka meg gjennom og fortsatte over småstein, pukk, gresstuster og saueskit. 

Da den asfalterte avstikkeren til vanntanken på toppen av Bergadalsfjellet (73 moh) kom til syne, visste jeg at her måtte jeg opp. Først og fremst for å få et bedre overblikk over lendet jeg ferdes i, men også fordi jeg hadde fått anbefaling om nettopp denne høyden. Det skulle være god utsikt fra toppunktet, da områdene rundt ikke strakte seg like langt mot himmelen. 

Det fantes sau over alt i terrenget og de var åpenbart nyfikne på fyren som tråkka gjennom beitelandet på el-sykkel, men ikke nok til å ta en nærmere titt. De forble på god avstand, spiste gresset sitt og bræka seg imellom. 

Jeg ble ikke skuffa. Ved vanntanken sto bord og inviterte til en rast med fantastisk panoramautsikt. Herfra skua jeg ut over Viksefjorden, så blå at det nesten svei i øynene. I det fjerne kunne jeg skimte både Siggjo på Bømlo og Stovegolvet på Stord. I sørvest syntes storhavet å strekke seg inn i evigheten der det funkla og glitra i sommersola og bratt nedenfor fjellet bukta traktorveien jeg hadde (og skulle) ferdes videre på seg mellom myr, beitemarker, haug og hammar. 

VEIEN VIDERE 

Som tenkt, så gjort. Jeg rant ned fra Bergadalsfjellet igjen og fortsatte gjennom den ene porten etter den andre. Etter hvert ble veien stadig mer tilgrodd, før den – til slutt – forsvant helt. Langs sporet sto ei lang rad bikuber og det dufta herlig søtlig. Biene så jeg derimot ingenting til. De var vel ute i lyngen, flittig arbeidende for fellesskapet. Over den siste marka måtte jeg gjette meg til retningen, men fulgte et sauetråkk langs venstre side og kom faktisk fram til den siste porten hvor en påfølgende, kort sti leda meg bort til en avstikker fra Linveien. 

Bleike kyr beita langsetter veiskuldra. Det sto to nymotens hus i krysset hvor jeg svingte nordover mot Støle. Så ble alt mer landlig igjen, veien smal og full av telehiv, vegetasjonen tett og trærne høye. Vinden brusa i løvkronene, men på bakkenivå var det lunt og fint. Gamle rød- og hvitmalte bygg lå nærmest helt uti veibanen og på markene dukka en og annen jordkjeller opp. 

Støleveien ble til Vikseveien og brått var det faktisk fortau på vekslende side av gata. Disse kunne jeg følge helt tilbake til Tittelsnesveien, hvor jeg pekte nesa i retning byen igjen. 

For variasjonens skyld valgte jeg Uradalen, Vangen, Ramsdalen, Fjellveien og Lysskar til Sakkestad. Grusstien gjennom Uradalen var dunkel, sval og full av joggere denne sommerkvelden. I Vangen var det fortsatt mengder av badegjester, de fleste unge og livlige. Man kunne høre frydefulle skrik og skrål på lang avstand. 

Hele runden med innlagte pauser tok i underkant av to timer og kan så absolutt anbefales, enten det er for trimmens skyld, eller for naturopplevelsen. Hvor lang turen blir er naturligvis avhengig av hvor man starter fra. For mitt vedkommende endte den på litt over tre mil.