Med utgangspunkt i Harald Hårfagre statuen på Havnaberg la jeg ut på en formiddagstur nord for sentrumskjernen i Haugesund. Skulpturen av Harald Hårfagre ble forøvrig avduket 13. april, 2012.
Jeg fulgte Asalvikvegen forbi miniparken på Harald Hårfagres plass og svingte til høyre ved første gravlund. Ovenfor denne lå et gammelt, rustent anker og vitna om at byen hadde lange aner innen sjøfart. Herfra dro jeg nordover Kong Sverre gate. De fleste bygningene var gamle trehus, pent vedlikeholdt og stort sett hvitmalte. I toppen av en lyktestolpe hadde skjærene bygd reir. Flott skal det være, må vite.
Ved Kyvikdalen barnehage la jeg inn en avstikker ned til Asalvika badeplass. Dette er byens eldste bad, bynært og bortgjemt. Her støtte jeg på et rådyr. Det skvatt oppover nærmeste skråning, stansa noen sekunder på toppen og titta vurderende ned på meg før det vendte hodet bort og forsvant inn i nærmeste hage.
Jeg gikk tilbake samme vei og fortsatte nordover langs Vestevegen til krysset ved Skillebekkgata. Om man går nedover, finner man Killingøy, eller sørenden av den vakre Kyststien; ei turløype som er vel verdt et besøk. Denne gang dro jeg heller oppover og passerte nesten straks Haugesund fengsel. Det rosa murbygget ble oppført i 1915 og ligger på høyden tvers over gata. Dette er et høysikrings fengsel med kapasitet til å holde 18 mannlige straffedømte.
I krysset Haugevegen/Skillebekkgata finner man Kommunegården, eller “De tusen hjem”, som den tidligere kaltes på folkemunne. Eiendommen ble oppført i 1920. I dag huser den 54 leiligheter og har blitt et boligsameie.
Det er ikke mange igjen av dem i Haugesund, men i Karmsundgata, like ved Kommunegården, ligger et hektisk lyskryss. Her skal man ha tunga beint i munnen om man krysser på døgnets travleste tider. Jeg kom meg helskinna over og fortsatte sørøstover Skillebekkgata til jeg kom til trappa ved Haugesund Ju-Jutsuklubb.
Trappene førte opp til Hest i Lothe parken. Herfra er det god utsikt i alle retninger til tross for at høyden bare måler 49 moh. Parken er heller ikke av de aller største, men et lite nettverk av gruslagte stier mellom tilårskomne furuer og øvrig blandingsskog gjør det til ei deilig, lita lunge i bybildet.
Derfra til undergangen som fører oss opp i Tabarskjelvsgate. Her er det mye å ta for seg. Grafittien er altoverdekkende, men samtidig målretta og poengtert. Her kan mang en ny artist innenfor genren hente inspirasjon. Samtidig som den er samfunnskritisk er den både populærikonisk, morsom, barnslig og lekende. Et fint innspill på skoleveien, hvilket er nettopp hva dette er for veldig mange. Innfelt i asfalten står skrevet hvor langt det er igjen til Hauge skole. Det var nettopp dit jeg var på vei.
Vestover i Dronning Gydas gate møtte jeg en familie på sykkeltur. Ellers var det intet liv å skue. I enden av gata, der den møter Haugevegen, ligger Hauge skole. Eldste bygg ble oppført i 1897 etter tegninger av arkitekt Einar Halleland. I 1924 ble skolen utvida. Den gang var det S. Sexe som sto for tegningene. Ombygninger og ny fløy kom til i 1953, nå etter tegning av David Sandve, og i 2011 ble skolen totalrenovert.
Nedover Erling Skjalgsons gate passerte jeg først Olav Kyrres plass, bak Skåre kirke. Kirka er et åttekantet trebygg fra 1858. Påbygget kom i 1972. Kirken har en defekt klokke fra middelalderen, en fra 1621 og tre nye fra 1973. Bak kirka finner man en lang gressplen med en minnestein tilegna Constance Lothe. Hun kom opprinnelig fra Kongsvinger og var den første bestyreren for den kommunale middelskolen for piker. I tillegg stifta hun Haugesund kvinneråd, oppretta kveldskurs i husstell for unge kvinner, samt en lang rekke andre ting.
Før jeg kom til byparken måtte jeg også forbi Haugesund billedgalleri. Dette bygget er oppført i tre etapper; 1919, 1978 og 2004 og huser en stor samling norsk kunst fra 1800- til 2000-tallet.
Opparbeidelsen av byparken i Haugesund begynte i 1881. Det var også første gang det ble gjort forsøk på å plante trær i våre trakter. Før den tid dominerte lyngheiene kommunen. Paviljongen sto først ferdig i oktober 1912. Byduene har alltid likt seg her og kan til tider virke nesten tamme. Fra april til august arrangeres det hvert år lørdagsmarked i parken. Det blir rett og slett et yrende folkeliv.
Distanse: 3 km
Tidsbruk: 35 min
0 kommentarer