Til Tuabua fra Mykje skole

Categories Blogg
Dagsturhytta ved Tuastadvatnet.

Tuabua på fastlands-Karmøy finner man i sørenden av Tuastadvatnet , omtrent midtveis mellom Snik og Tuastad bygdehus. Dette er ei dagsturhytte med fin beliggenhet.

Hit kan man ta seg fra bygdehuset, fra Ytre Røyksund, eller fra parkeringsplass på Snik. Eventuelt benytter man sti fra Tuastadvegen, da med et av to utgangspunkt i nordenden av vannet, eller også fra Mykje skole, via Storevarden.

MYK START

For dem som liker å ferdes på sti istedenfor gruslagte løyper eksisterer i tillegg ei alternativ rute. Denne starter ved Mykje skole hvor man finner parkeringsmuligheter i hopetall. Deretter går turen sørover, inn i byggefeltet, langs Tjørnahaugvegen og bort til den tilstøtende grusbanen. Fra sørenden av nevte bane følger man tilrettelagt turløype de første 150 meterne før denne smalner inn til en tradisjonell sti. Den går mellom Tjørnahaugen på høyre hånd og selve tjernet på motsatt side. Er man heldig kan man få noen glimt av hekkende ender langs vannkanten.

Klopp.

Litt etter litt svinger stien østover i tidvis myrlendt terreng. Her er utplassert en mengde klopper, så det er fullt mulig å ta seg tørrskodd gjennom det ellers lyngdekkede landskapet. Et stykke inn deler stien seg. Her holder man venstre om man ikke vil ned på Snikveien.

Slak stigning tar deg over kammen sønnefor Storevarden. Her deler stien seg på ny. Venstre løype tar deg opp til toppunktet (69 moh) med fin utsikt i alle retninger, mens turen mot Tuabua følger stien nedover til myra. Sør i myra skal man fortsette enda litt øst mot Tuastadvantet dersom det er ønskelig å benytte seg av tradisjonell rute. Denne følger i hovedsak høyspentmastene.

Sør for Storevarden.

FALKEBLIKK

Bøyer man derimot av mot høyre finnes også her en – enn så lenge – tydelig sti. Den tar deg over nette koller, gjennom småsøkk og forbi kongletung skog til lyden av et fuglemangfold. Et velkomment gjenhør etter lange vintermåneder. Like før man runder siste kolle flater stien ut. Den dreier vestover mot Snikveien for andre gang, så her gjelder det å ha øynene med seg for å finne den bortimot utviskede stien øst, over myra, tilbake mot Tuastadvantet. Den er der, men ikke nødvendigvis enkel å finne. Godt fottøy kan altså være en fordel.

Store kongler.

Etter kryssinga av myra beveger man seg atter over små koller og knauser før ferden går inn i furu- og granskog mellom to høydedrag. Vel ute på motsatt side av skogen viskes stien fullstendig ut. Her er det bare å bushe rakt østover. Slik støter man forholdsvis raskt på hovedstien og kan fortsetter mot sør.

Trangt skar.

Løypa sneier gjennom skog og tar deg ned til demningen, sørvest i Tuastadvatnet. På vårparten renner det gjerne over sine bredder, men midtsommers kan vannstanden være betydelig lavere. Herfra gjenstår bare et kort strekk før man trasker ut av tykningen og ned til et av stikryssene i grusveien mellom Snik og Tuastad. I krysset finnes rasteplass og turkasse.

Første glimt av demningen.

TUABUA

Fortsetter man i sørlig retning vil man passere Litlavatnet på vei mot Ytre Røyksund. Tar man i stedet til venstre er det kun et par steinkast igjen til dagens mål: Tuabua. Her er rikelig med sitteplasser, et par overbygg som skjermer for vær og vind, samt et koselig innerom med fyringsmuligheter og et enkelt, men variert bibliotek. I tillegg har fasilitetene en utedo for den som måtte behøve slikt.

Dagsturhytta ligger kloss ved vannet og byr på bademuligheter, så vel som beroligende utsikt med mange små holmer og skjær. I det fjerne øyner man Helgelandsfjellet i nord. Et fint sted for en god pause dette, altså.

Framme ved turmålet.

På returen går man grusveien helt vest til bomsperring og parkeringa på Snik. Dernest traskes det langs landeveien. Etter om lag en kilometer kommer man til snuplass for buss. Like etter dukker en klopperik sti opp på høyre side av veien. Denne tar deg rundt ei bred myr, over haug og hammar og ned igjen til Tjørnahaugvegen, forbi grusbanen og til parkeringa ved Mykje skole. Hele runden måler sånn noenlunde 6 km og kan fort ta et par timer, eller mer i rolig tempo.

Omtrentlig kart…
0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *